atttakörkort

Det finns flera möjligheter att ta körkort i Stockholm med vår trafikskola. Du kan ta enstaka körlektioner men också välja fullständiga paketlösningar. Här går vi igenom de olika delarna i en körkortsutbildning och vilka krav som behöver uppfyllas för att du ska få kunna ta ditt körkort med vår hjälp i Stockholm.

Vägen till ditt körkort
De flesta av eleverna på trafikskolan tar sina körkort i Stockholm och genom vårt ordinarie utbildningsprogram. Steg för steg kan din utbildning ungefär se ut på följande sätt:

 1. Du behöver få ett körkortstillstånd innan du får börja övningsköra på trafikskola (körskola, bilskola) eller privat. För att få körkortstillstånd behöver du gå in på Transportstyrelsen och ansöka om körkortstillstånd. Därefter får du handlingar hemskickade som du ska ta med dig till vår körskola i Stockholm där du kan göra en syntest. På trafikskolan fyller du i en hälsodeklaration- ingen läkare behövs. Körkortstillståndet gäller i 5 år. Trafikskolan hjälper dig med detta kostnadsfritt (dock inte själva kostnaden för tillståndet som betalas när du hämtar ut det och är en kostnad som utfärdande myndighet tar ut) för det fall du köper ovan nämnda startpaket (intensivkurs)
 2. Du får allmän information tillsammans med teoriböcker och vi diskuterar en lämplig schemaläggning med tanke på dina eventuella förkunskaper och disponibel tid för utbildningen i enlighet med dina önskemål.
 3. Bokning och genomförande av körlektioner.
 4. Landsvägskörning, halkkörning och eventuell mörkerkörning under den senare delen av körutbildningen.
 5. Utbildningskontroll på trafikskolan.
 6. Förarprov (kunskapsprov och körprov) hos Trafikverkets Förarprovskontor. Väldigt få av eleverna på vår trafikskola misslyckas med proven.
 7. Du har ditt körkort.

Du kan naturligtvis välja att endast köra enstaka körlektioner på vår bilskola som ett komplement om du övningskör privat eller välja att lägga upp din utbildning på det sätt du önskar.

För att ta körkort måste du uppfylla följande grundkrav:

 1. Att du är minst 16 år för övningskörning och 18 år för förarprovet.
 2. Att du är bosatt i Sverige eller har studerat här i minst 6 månader.
 3. Att du har körkortstillstånd.
 4. Genomfört riskutbildning den s.k. riskettan
 5. Genomfört riskutbildning på halkbana. S:t Görans trafikskola anlitar Bromma halkbana i Stockholm som håller med egna övningsfordon.
 6. Efter att du har genomfört utbildningen på trafikskolan gör du förarprovet (kunskaps- och körprov).

Körkortstillstånd
St: Görans trafikskola hjälper dig med ditt körkortstillstånd. För att få körkortstillstånd behöver du gå in på Transportstyrelsen och ansöka om körkortstillstånd. Därefter får du handlingar hemskickade som du ska ta med dig till vår körskola i Stockholm där du kan göra en syntest. På trafikskolan fyller du i en hälsodeklaration- ingen läkare behövs. Körkortstillståndet gäller i 5 år.

Postas till:
Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Förarprovet
Förarprovet är det slutgiltiga steget innan du får ditt körkort. Det är uppdelat i två test, kunskapsprov och körprov. Du gör proven på Trafikverkets förarprovskontor.

Kunskapsprov
Kunskapsprovet är ett teoriprov som består av 70 frågor som du besvarar under 50 minuter på Trafikverkets förarprovskontor. Du gör provet på en dator och ser resultatet direkt efter provet. För ett godkänt resultat krävs minst 52 rätt.

Våra elever som använder sig av trafikskolans teoriböcker och genomgår vår teoriutbildning klarar i princip alltid kunskapsprovet på Trafikverket. Du kan välja att komplettera med vår CD-skiva med teorifrågor som innehåller åtta stycken olika övningsprov med totalt 560 frågor. Övningsfrågorna är uppbyggda som Trafikverkets prov (för mer information se vidare under menyn teorilektioner).

Körprov
Körprovet är ungefär 45 minuter inkl. körning i och utanför tätort och du ska även kunna göra en säkerhetskontroll av fordonet.

För att göra provet måste du ha genomfört kunskapsprovet och ha genomgått obligatoriska riskutbildningar samt ta med dig legitimation. Bil lånar du från vår trafikskola (körskola, bilskola) och en av våra lärare följer med dig till uppkörningen.

Du får besked direkt om du klarat provet eller inte och som godkänd får du genast ett körkortsbevis som gäller som temporärt körkort. De flesta av eleverna på vår körskola blir godkända på körprovet vid första försöket. Ditt riktiga körkort kommer på posten inom några dagar.

Tidsbokningen på vår körskola
Tidsbokningen går till på följande sätt:

På vår bilskola bokar vi körlektioner tre veckor framåt. Varje söndag klockan 12.00 sätter trafikskolan upp en ny vecka som då blir bokningsbar. Därmed är det fritt fram för dig att ringa till körskolan och boka tider för den nya veckan. Det gäller att ringa så tidigt som möjligt om du bara har möjlighet att ta körlektioner vid vissa tider.

S:t Görans trafikskola använder sig av detta system eftersom vi på trafikskolan har kommit fram till att det medför rättvisa möjligheter för våra befintliga elever samtidigt som nya elever också har möjlighet att få körtider.